Praxis USA Day 3 Notes 2026: Core Math + Elementary 5001 Practice | 50 Important Qs with Answers

*Introduction*

Praxis USA में सबसे ज्यादा लोग *Core Math* और *Elementary 5001* में fail होते हैं।  

*Day 3* में हम कवर करेंगे:

1. *Praxis Core Math - Important Topics + Tricks*

2. *Praxis Elementary 5001: Math Section*

3. *50 Practice Questions with Solutions*

4. *Time Management Strategy*



Target Score: *150+* in Math


*Unit 1: Praxis Core Math Syllabus*


*4 Main Topics:*


*1. Number & Quantity - 26%*

- Fractions, Decimals, Percentages

- Ratio, Proportion, Exponents

- Real number properties


*2. Algebra & Functions - 28%*

- Linear equations, Inequalities

- Functions, Graphing

- Word problems


*3. Geometry - 26%*

- Area, Perimeter, Volume

- Triangles, Circles, Coordinate Geometry

- Transformations


*4. Statistics & Probability - 20%*

- Mean, Median, Mode

- Data interpretation from charts

- Basic Probability


*Calculator*: On-screen calculator allowed


*Unit 2: Praxis Elementary 5001 - Math Section*

Total: 28 Qs, 45 minutes

Topics: Number Sense, Geometry, Measurement, Data, Algebra


*CTET vs Praxis Math Difference*: 

Praxis में Application based सवाल ज्यादा आते हैं। Ratta नहीं चलेगा।


*PRAXIS USA DAY 3: 50 IMPORTANT PRACTICE QUESTIONS*


*CORE MATH SECTION*


*Q1. What is 35% of 240?*  

a) 72  b) 84  c) 96  d) 108  

*Ans: b) 84*  

_Trick: 240 x 0.35 = 84_


*Q2. If 3x + 7 = 22, then x = ?*  

a) 3  b) 5  c) 7  d) 9  

*Ans: b) 5*


*Q3. Area of rectangle with length 12 and width 8?*  

a) 20  b) 40  c) 80  d) 96  

*Ans: d) 96*


*Q4. Mean of 4, 7, 8, 11, 10?*  

a) 7  b) 8  c) 9  d) 10  

*Ans: b) 8*  

_Sum/5 = 40/5 = 8_


*Q5. What is the volume of cube with side 5?*  

a) 25  b) 50  c) 100  d) 125  

*Ans: d) 125*


*Q6. Probability of getting head in 1 coin toss?*  

a) 0  b) 0.25  c) 0.5  d) 1  

*Ans: c) 0.5*


*Q7. 2/5 + 3/10 = ?*  

a) 5/10  b) 5/15  c) 7/10  d) 6/10  

*Ans: c) 7/10*


*Q8. Slope of line passing through (2,3) and (4,7)?*  

a) 1  b) 2  c) 3  d) 4  

*Ans: b) 2*  

_Formula: (y2-y1)/(x2-x1)_


*Q9. 1.5 hours = ? minutes*  

a) 60  b) 75  c) 90  d) 120  

*Ans: c) 90*


*Q10. 15% of 200 + 25% of 100 = ?*  

a) 45  b) 50  c) 55  d) 60  

*Ans: c) 55*


... *Q11 to Q40* Core Math के।  

*Q41 to Q50* Elementary 5001 Math के Word Problems।


*Unit 3: Time Management + Tips*

1. *90 min में 56 Qs* = 1.6 min per question

2. *Guess मत छोड़ो* - No negative marking

3. *Word Problems*: पहले question पढ़ो, फिर data

4. *Calculator*: सिर्फ बड़े calculation में use करो


*Free Resources*

1. *ETS Official Practice Test* - $18

2. *Khan Academy* - Free

3. *Study Guide PDF* - [Download Link]


*Conclusion*

Praxis Math में concept + speed दोनों चाहिए। रोज 30 सवाल practice करो। 150+ score से USA के किसी भी state में job मिल जाएगी।


टिप्पणियाँ